Güçlü kollajen liflerine bağlı mineraller ve çoğunluğu kalsiyum tuzlarından oluşan yapılar sağlıklı kemik yapısına işaret eder. Yaşlanma süreci bu kemik yapısının gücü kaybederek zayıflaşmasına ve dayanıklılığını yiritmesine neden olur. Yaşlanma döneminde görülen bu süreç normaldir, eğer kemik yoğunluğundaki ciddi düşüş kemiklerin kırılganlık seviyesi yükselttiyse bu durum osteoporoz hastalığına işaret eder. Osteoporoz genellikle kırık veya çatlak oluşumu sonrası kemiğin görüntülenmesi ile tespit edilir. Osteoporoz kaynaklı kırıklar genellikle el bilekleri, omurga ve kalçada görülür.
Osteoporoz (Kemik Erimesi) Belirtileri
- Omurga içerisindeki kırk
- Çökmüş bir omurun neden olduğu bel ağrıları
- Kemiklerin eğrilmesine bağlı boy kısalması
- Kamburlaşma
- Çarpık duruş
- Basit hareketlerle bile meydana gelen kırık ve çatlaklar
Kemik Erimesi Risk Faktörleri
- Kalsiyum, fosfor ve d vitamini eksikliği
- Yaş
- Kadın cinsiyet
- Kırık hikayesi
- Genetik faktörler
- Hormon bozuklukları
- Menopoz öncesi yumurtalıkların alınması
- Sigara ve alkol kullanımı
Osteoporoz (Kemik Erimesi) Teşhisi
Kemik Yoğunluğu Ölçümü (DEXA) ile teşhis konur. Belirtilerin kendini göstermesi beklenmeden düzenli kontroller yapılmalıdır. Özellikle menopoz evresinde olan kadınlar her yıl DEXA ölçümü yaptırmalıdır.
Osteoporoz (Kemik Erimesi) Tedavisi
Kemik erimesi tedavisi doktor değerlendirmesi sonucu incelenen sebeplere göre değişenlik gösterebilir, doktorun uygun gördüğü ilaçlar ile tedavi desteklenir. Eğer kemik erimesi teşhisine sahipseniz veya belirtilerden şüphe ediyorsanız mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalı, kemik ölçümünü yaptırmalısınız.